Play by forum role play game - modern western in hot Arizona.


You are not connected. Please login or register

arizonafusion.rumblr.com

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1 arizonafusion.rumblr.com on Pią 10 Lip 2015, 11:19



   Nick: kiss_the_cook
   Adres bloga:  arizonafusion.rumblr.com
   O sobie: Blog kulinarny poświęcony kuchni Arizony, sonoran, fusion, oraz innym przysmakom rodzimym i światowym. Przepisy, opinie, recenzje i porady.



Ostatnio zmieniony przez Jonathan Harper dnia Pią 10 Lip 2015, 18:55, w całości zmieniany 1 raz





Zobacz profil autora

2 Re: arizonafusion.rumblr.com on Pią 10 Lip 2015, 11:55

07.10.13 - kiss_the_cook napisał:
 Arizona Cheese Crisp
Pierwszy wpis na moim nowym blogu kulinarnym. Czuję, że to pierwszy krok w długiej podróży po smakach znanych i mniej popularnych.  
Na sam początek coś prostego, ale jakże popularnego w naszym stanie. Już sama nazwa przywłaszcza nam tą prostą przekąskę.

Arizona cheese crisp to placek tortilli zapiekany z serem oraz z dowolnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję "na ubogiego" z papryką jalapeno i chili, ale można rzucić na to na co tylko się ma ochotę. Podobna do quesadilli, jednak nie jest złożona ani przykryta drugim plackiem oraz wyróżnia się swoją chrupkością. Dostępny w każdej Arizońsko-meksykańskiej restauracji na terenie stanu, rozpopularyzowany przez El Charro Café w Tuscon. Nie trzeba chyba więcej mówić o jedzeniu, które wszyscy znamy i lubimy.
Przepis:
Rozgrzać piekarnik do 170C. Położyć tortillę na papierze do pieczenia i wysmarować ją masłem. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika na około 6 minut i w między czasie przygotować ser. Najlepiej sprawdzają się Oaxaca, Monterey Jack, ale zwykły cheddar też będzie pyszny. Gdy tortilla się już trochę spiecze, wysuwamy ją z pieca, posypujemy startym serem zostawiając trochę miejsca na obrzeżach oraz kładziemy dodatki. Wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 2 minuty do czasu aż ser się roztopi i gotowe!

Prościzna! Zostawiam was teraz z serową tortillą i idę zrobić jedną dla siebie. Do następnego razu.
żródło zdjęcia http://www.simplecomfortfood.com/2010/06/13/cheese-crisp/





Zobacz profil autora

3 Re: arizonafusion.rumblr.com on Sob 11 Lip 2015, 15:11

08.10.13 - kiss_the_cook napisał:
Navajo Taco



Smażony chleb (fry bread) jest płaskim ciastem smażonym w oleju. Można go jest samego albo w licznymi dodatkami.
Jest też używany do indiańskich tacos, lub Navajo tacos, które są nieodzownym daniem na Pow-Wow, festiwale i inne zgromadzenia rdzennych mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Kanady.
Uznaje się, że frybread stworzony został przez tysiące Navajo, którzy zostali wygnani ze swojej ziemi podczas tak zwanego Długiego Marszu do Fort Summer, gdzie byli przetrzymywani w 1864. Bez kukurydzy ludzie robili chleb z racji żywnościowych gwarantowanych przez rząd (biała mąka, mleko w proszku, proszek do pieczenia, cukier i smalec), a kiedy zostali wypuszczeni cztery lata później na przydzielone ziemie, tradycja została stając się symbolem wytrwałości i przetrwania indian. Później chleb ten został przechwycony przez inne plemiona, z których każde dodało coś od siebie a dzisiaj jest jednym z ulubionych przekąsek na całym południowym zachodzie.

Navajo taco używa chleba Navajo jako podstawy zamiast meksykańskiej tortilli.
Na wierzch daje się różne dodatki takie jak fasolę, sałatę, pomidory, avocado, ser, śmietanę, guacamole, salsę, mięso, chili, kukurydzę, chile... Składników można by mnożyć, gdzyś niemal wszystko pasuje do chleba.
W 1995. Czytalnicy Arizona Republic ustanowili Navajo taco oficjalnym daniem stanu.


Oto jak zrobić Navajo fry bread:

6 szklanek mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka w proszku
3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka soli
smalec lub olej do smażenia

Wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Dodać tyle cieplej wody aby się zrobilo miekkie ciasto. Dobrze wyrobić. Urywać po kawałku ciasta - wielkości dużego jajka. Robić okragłe placki (rozciągać je) do średnicy ok. 22 – 24 cm z mała dziurką pośrodku.
Na rozgrzany tłuszcz w glebokiej patelni położyć placek i smażyć do jasno brazowego koloru. Przewrócić na druga strone. Po upieczeniu położyć kazdy placek na kawałku papieru aby obciekł tłuszczu.

Na usmażony chleb Navajo, nakładamy mięso, fasolę, salatę, posypujemy tartym żółtym serem i kładziemy na wierzch plasterek pomidora i marynowaną papryke chile.
Polecam skropić, lub zalać, jeśli się jest hardcorem, ostrym sosem. Może nie jest to jedna z opcji dla twardzieli, ale polecam Srirache*. Doskonale smakuje, nie zabija smaku potrawy i pali w język jak hiszpańska inkwizycja.

*blog nie sponsorowany
żródło obrazka: https://en.wikipedia.org/wiki/Taco#/media/File:Frybread_taco.jpg





Zobacz profil autora

4 Re: arizonafusion.rumblr.com on Nie 12 Lip 2015, 02:03

09.10.13, kiss_the_cook napisał:
Chile relleno 

Nadziewane papryki są jednym ze sztandarowych dań meksykańskiej kuchni a zatem także popularne tutaj, z naszym uwielbieniem do kuchni regionu Sonora.
Jedna z odmian dania - Chile en nogada ma specjalne znaczenie dla tożsamości meksykańskiej gdyż silnie kojarzy się z niepodległością Meksyku przez jego kolory - zieloną paprykę, biały sos orzechowy oraz czerwień granatu - trzy barwy meksykańskiej flagi.
Jego początki sięgają szesnastego wieku, a za miejsce pochodzenia uważa się miasto Puebla, ale ludzie nadal kłócą się o to w internecie (don’t start the flame war).
Świeża papryka poblano (lub inna na przykład pasilla, jalapeño, Hatch chile lub Anaheim) jest nadziewana, obtaczana w jajecznej masie i smażona na głębokim oleju, podawana z sosem pomidorowym lub innym. Meksykański hot pocket, haha. Z tą różnicą, że znacznie smaczniejszy i nie napakowany radem.
W zależności od upodobań można wybrać pomiędzy mniej lub pardziej pikantką papryką. Musi też być odpowiednio duża aby nadawała się do faszerowania. Najlepiej sprawdza się poblano, niestety słodkie duże papryki nie nadają się gdyż są zbyt grube.
Do faszerowania, poza tradycyjnym mięsem mielonym, można użyć tuńczyka, lub zastosować odmianę wegetariańską i pominąć mięso.

Przepis na podstawową chile relleno z mięsem:
4 chili poblano lub innej nie zbyt dużej, ale mięsistej papryki (tak aby dało się zdjąć skórkę)
250 gr wołowiny mielonej
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 pomidory, posiekane
3 jajka
100 gr sera
100 gr mąki
olej do głębokiego smażenia

Paprykę obrać ze skóry: opalać ją nad palnikiem gazowym, aż skórka się przypali, pomarszczy i będzie łatwo dochodzić (ewenetualnie zapiec w piekarniku).
Na łyżce oleju podsmażyć mięso. Gdy się zrumieni dodać cebulę, czosnek i pomidor. Całość doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze około kwadransa.
Wyciąć górę papryki w miejscu gdzie wyrasta łodyga i znajduje się gniazdo nasienne.
Usunąć nasiona ze środka papryki, włożyć tam najpierw mięso, a następnie ser. Otwór można zapiąć wykałaczkami.
Białka z jajek ubić na sztywno. Dodać żółtka.
Papryki obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w jajku.
Smażyć w głębokim tłuszczu, aż oblekające je ciasto zrumieni się.
Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Chile Relleno podawać z salsą, najlepiej na bazie pomidorów albo Srirachą*

*blog nie sponsorowany
źródło zdjęcia: http://www.chow.com/recipes/29565-chiles-rellenos





Zobacz profil autora

5 Re: arizonafusion.rumblr.com on Nie 12 Lip 2015, 16:43

dead_inside
nienawidzę cię. moje jedzenie NIGDY tak nie wygląda. i nie wyglądało. i nie będzie wyglądać. i w ogóle to ty chyba z kuchni nie wychodzisz?

spróbowałabym coś z tego zrobic, ale pizza jest szybsza, hehe.



Zobacz profil autora

6 Re: arizonafusion.rumblr.com on Nie 12 Lip 2015, 16:59

kiss_the_cook
Drogi dead_inside, praktyka czyni mistrza! Pierwsze próby zawsze są trudne ale wytrwałość rozwija. Przestałem liczyć ile razy ja przypaliłem paprykę albo przegotowałem ryż. 

Spróbbuj, nie pożałujesz. A z kuchni wychodzę bardzo często ;P gotowanie to jedynie moje hobby, któremu poświęcam się od casu do czasu.





Zobacz profil autora

7 Re: arizonafusion.rumblr.com on Wto 14 Lip 2015, 13:00

10.10.13, kiss_the_cook napisał:
Flan

Tym razem pora na jakiś deserek!
Każdy mieszkaniec Arizony miał chyba przyjemność skosztować tego deseru. No chyba, że jest się weganinem. Delikatna masa z likeirową polewą, doskonała na upały i nieposkromioną ochotę na słodycze. Brzmi jak moje całe życie, hoho.
Historia tego deseru sięga starożytnego Rzymu, o dziwo początkowo nie był to słodki przysmak. Popełnili nawet coś takiego jak flan z węgorza... To były mroczne dzieje.
Flan przetrwał upadek rzymu i stał się bardzo popularny we fracji i hiszpanii a potem przywędrował do meksyku.
Teraz jest jednym z najbardziej popularnych meksykańskich deserów. Moją ulubioną odmianą jest flan pomarańczowy i właśnie z tym przepisem się z wami podzielę.

Flan pomarańczowy
karmel :
100 g cukru
3 łyżki (45 ml) wody
Krem:
4 pomarańcze
200 g cukru
8 żółtek
2 jajka

Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Przygotować 8 stalowych foremek do flanu o pojemności 120 ml. Takie foremki są najwygodniejsze. Można też użyć ceramicznych lub przygotować deser w małych słoiczkach. Wtedy niestety nie da się wyłożyć flanu na talerzyk, ale smakować będzie tak samo dobrze. Na dużą patelnię wysypać cukier i dodać wodę. Podgrzewać całość na bardzo małym ogniu do chwili kiedy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Karmel porozlewać do foremek.  Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć z nich sok i odmierzyć go 400 ml. Do rondelka wlać sok, dodać skórkę i cukier. Zagotować całość na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty. Wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. W misce ubić żółtka i całe jajka. Przecedzić przez sitko zagotowany sok. Cały czas miksując dodać sok. Masę rozlać do foremek. Foremki ustawić w głębokiej formie. Wlać do niej gorącej wody do połowy wysokości foremek flanowych.  Piec całość przez 15 - 20 minut w kąpieli wodnej. Sprawdzić czubkiem noża środek kremu. Powinien być lekko ścięty i galaretowaty. Jeżeli nie jest dopiec całość przez kolejne 5 minut. Foremki wyjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Następnie wstawić je do lodówki na 10-12 godzin. Przełożyć na talerzyk tuż przed podaniem, lekko podważając nożem brzegi kremu tuż przy ściance foremki.
Voila! Można dla efektu udekorować go malinami lub innymi miękkimi owocami na jakie mamy ochotę.
źródło zdjęcia: http://acapulcos.net/wp-content/uploads/2012/11/Flan-95798652-300x199.jpg





Zobacz profil autora

8 Re: arizonafusion.rumblr.com on Pią 17 Lip 2015, 11:54

12.10.13, kiss_the_cook napisał:
Sonoran Enchilada


Płaskie enchilady Sonoran są typowe w naszym obszarze Arizony, a największą popularnością cieszą się w Tuscon. Ich charakterystyczną cechą wyróżniającą ich od typowiej enchilady znanej na całym świecie jest ich ciasto z masa harina (mąka kukurydziana). Przypomina ono pankejki. Są smażone a potem oblane sosem do enchilady, a na wierch kładzie się najróżniejsze dodatki. Poniżej przepis na prostą jej wersję:
3 szklanki mąki kukurydzianej Masa Harina
1 ubite jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka) soli
sałata
1.5 szklanki ciepłej wody
1 pokrojona cebula
500g startyego cheddar
oliwki
szczypiorek
1 słoik sosu do enchilady (lub własnego wyrobu)
Olej do smażenia

Zetrzeć ser, pokroić cebulę, szczypiosek i oliwki, porozdzierać sałatę.
Połączyć Masa Harina, sól, poroszek do pieczenia i 3/4 startego sera. Ubić jajko i dodać razem z wodą (w małych ilościach) do dypkich składników. Ugnieść ciasto aż będzie dosć zbite i wilgotne. Podzielić ciasto na około 12 małych kulek. Używając papieru do pieczenia spłaszczyć je na placki. Smażyć na patelni do złotego koloru.
Gdy już będą gotowe zanurzyć każdy placek w sosie do enchilady i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Posypać serem, ułożyć drugą warstwę placków i dodać częśc cebuli. Zapiekać w 180C aż ser się rozpuści a sos ugotuje.
Podawać z posypaną cebulą, szczypiorkiem i sałatą.
żródło zdjecia: http://www.quericavida.com/en/recipes/sonoran-enchiladas/





Zobacz profil autora

Sponsored content


Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Similar topics

-

» arizonafusion.rumblr.com

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach